2η ΣΕΛΙΔΑ - η ΓΑΛΗΝΗ, Γαληνή, Galini
 Γ Α Λ Η Ν Η

 ΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΣΟΛΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΚΤΙΣΜΕΝΟ ΠΑΝΩ ΣΕ ΛΟΦΟΥΣ ΣΕ ΥΨΟΜΕΤΡΟ 300 ΕΩΣ 400 ΜΕΤΡΩΝ, ΠΕΡΙΠΟΥ. ΑΠΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΔΥΟ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ, ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ ΓΡΑΜΜΗ.

Ο ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ ΓΕΙΤΝΙΑΖΕΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΛΟΥΤΡΟΥ, ΒΑΡΙΣΙΑΣ, ΑΜΠΕΛΙΚΟΥ, ΚΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΑΠΕΤΕΛΕΣΑΝ ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ, ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΟΡΕΥΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΗΝΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΠΟΤΑΜΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ» ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΟΡΕΙΑ ΟΡΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ.

ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΕΝΩ ΣΕ ΠΕΡΙΟΠΤΗ ΘΕΣΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΟΥΝΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΦΙΛΟΚΥΠΡΟΥ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗΣ ΑΝΝΑΣ ΓΙΑΝΝΑΠΑ, ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΗΝΗΣ ΗΣΑΝ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, Ο ΔΕΛΗΓΙΩΡΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΟ ΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΡΒΟΥΝΩΝ ΑΠΟ ΞΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟΥ ΔΑΣΟΥΣ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΣΙΑΧΟΥΡΟΥ, ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΗΛΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΧΟΛΛΑΔΕΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΣΟΛΩΝ, ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΡΡΑΝΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1960 ΕΙΧΕ 1265 ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΟΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ. ΟΤΑΝ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1960-70 ΕΙΧΕ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΙΧΕ ΜΕΓΙΣΤΟ ΑΡΙΘΜΟ ΜΑΘΗΤΩΝ, ΠΕΡΙΠΟΥ, 130 ΕΝΩ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΟ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ.

ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΑΝ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΩΠΟΛΗΣ ΜΟΡΦΟΥ, ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΞΕΡΟΥ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΗΣΑΝ, ΚΥΡΙΩΣ, ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ, ΓΕΩΡΓΟΙ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΞΕΡΟΥ Η ΟΠΟΙΑ ΕΞΟΡΥΣΣΕ ΚΑΙ ΕΞΗΓΑΓΕ ΧΑΛΚΟ.

ΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ ΣΤΑΦΥΛΙΑ, ΑΜΥΓΔΑΛΑ, ΧΑΡΟΥΠΙΑ, ΣΥΚΑ, ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ, ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ, ΠΑΤΑΤΕΣ, ΦΥΣΤΙΚΙΑ, ΜΠΑΝΑΝΕΣ, ΕΛΙΕΣ, ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΝΩ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΟ ΜΕ ΕΚΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΙΓΩΝ, ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΓΕΛΑΔΩΝ.

Η ΓΑΛΗΝΗ ΕΙΧΕ ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΘΕΟΛΟΓΟ. ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΕΙΧΕ ΔΥΟ ΙΕΡΟΥΣ ΝΑΟΥΣ, ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΤΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 1930 ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΤΕΛΕΙΤΟ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΟΥΡΝΟΥΤΟΥ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΥΡΑΣ.

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΟΚΑ Η ΓΑΛΗΝΗ ΕΙΧΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΡΑΣΗ. ΠΟΛΛΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΚΑΤ΄ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΤΑΝΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ, ΕΝΩ ΣΥΧΝΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΕΤΙΘΕΤΟ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΚΛΕΙΟ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΙΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΣΤΟΝ ΨΗΛΟΤΕΡΟ ΛΟΦΟ ΣΤΗΘΗΚΕ Ο ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΜΙΧΑΗΛ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΑΓΧΩΝΙΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΕΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1956.
Η ΓΑΛΗΝΗ ΚΑΤΕΛΗΦΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΣΤΙΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1974. ΜΕΡΙΚΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΝΟΟΥΝΤΑΙ. Η ΓΡΑΜΜΗ ΑΤΤΙΛΑ ΧΩΡΙΣΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΚΑΤΕΧΕΤΑΙ ΕΝΩ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΚΡΗ ΖΩΝΗ. ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΜΑΚΡΥΑ ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟ.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΣΠΑΡΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΥΠΡΟ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ, ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ.

Λοΐζος Στεφάνου

===============================


Η ΠΤΩΣΗ της ΓΑΛΗΝΗΣ

Γαληνή, Στρατόπεδο Χαριλάου Μιχαήλ (σε οροπέδιο στα Νοτιοδυτικά του χωριού).
Ημερομηνία: 03 Σεπτεμβρίου 1974 και ώρα περίπου 21.00.Ο επικεφαλής Λοχαγός (Υπολοχαγός, Διοικητής Λόχου) καλεί τρία – τέσσερα άτομα από εμάς να πάμε στο χωριό να βρούμε τρόφιμα για τον Λόχο.
Μου λέγει: «Ειδοποίησα  τους χωριανούς σου ότι έχουν διορία μέχρι την Πέμπτη να έρθουν να πάρουν τα ζώα τους από το χωριό, διότι θα αρχίσουν να ψοφάνε και θα έχουμε πρόβλημα ασθενειών. Μετά από αυτή την ημερομηνία θα τα πάρουμε για να σιτίζονται οι στρατιώτες. Η διορία έληξε, θα πάμε να μαζέψουμε κοτόπουλα».
Μπήκαμε σε ένα στρατιωτικό Landrover  και φθάσαμε στο κέντρο του χωριού, στην γειτονιά Γιαννή Γιανναπά, Νικόλα χαρμαντά, Κωσταντή Ττόπουζου, Χαμπή της Χριστίνας. Σταματήσαμε ακριβώς στο σημείο που ξεκινά ο δρόμος προς Παλιομάντρες και Μαυρίτζη (τοποθεσίες έξω από το χωριό).
Η ώρα ήταν περίπου 21.30.
Τους καθοδήγησα να πάνε να πάρουν κοτόπουλα από το σπίτι μου και το σπίτι του Εφραίμ όπου γνώριζα ότι υπήρχαν σίγουρα.
Δύο στρατιώτες πήγαν σε άλλα σπίτια.
Έμεινα μόνος μου ως φρουρός στον δρόμο δίπλα στο Landrover με ένα αυτόματο τύπου «στέν».
Σε μισή ώρα περίπου επέστρεψαν, αμέσως έβαλαν τα κοτόπουλα στο αυτοκίνητο και ο Λοχαγός μου είπε: «Είδα κάποιον να τρέχει στο σκοτάδι εκεί…» και μου έδειξε το δρομάκι μεταξύ του σπιτιού του Ττοουλή (Χριστόδουλου) Ττουλέκη και του μικρού καταστήματος του Ζήνωνα Λοϊζου (που έκλεινε με πράσινο ρολό).
Του απάντησα: «Θα είναι μάλλον ο Ζηνωνής κύριε Λοχαγέ, διότι δεν έφυγε από το χωριό».
Μου είπε: «Γνωρίζω τους χωριανούς σου, δεν είναι ο Ζηνωνής, μπείτε γρήγορα στο Landrover να φύγουμε».
Υπακούσαμε, κάθησε αυτός στο τιμόνι και φύγαμε γρήγορα με σβηστά φώτα.
Πήγαμε προς το στρατόπεδο και μείναμε στο παρατηρητήριο (και γραφείο) του δασονομείου για να μην είμαστε στόχοι. Λόγω ώρας κοιμηθήκαμε, ενώ βέβαια οι σκοπιές της λιγοστής μας δύναμης λειτουργούσαν κανονικά σε διάφορα σημεία.
Το αισθητήριο του Λοχαγού μας προστάτευσε προς στιγμή από τον θάνατο μέσα στο χωριό.
Στις 04 Σεπτεμβρίου ώρα 03.00 (ξημερώματα) εκδηλώθηκε σφοδρή επίθεση με όλμους και πολυβόλα εναντίον του στρατοπέδου.
Ο Λοχαγός στέλλει τον Λοχία Σοφοκλέους Σοφοκλή να πάει στο μεγάλο υδραγωγείο με ένα ασύρματο Racal για να κάνει παρατήρηση και να μας ενημερώσει.
Ο Λοχίας φωνάζει δυνατά : «Είναι Τούρκοι, είναι Τούρκοι!».
Αποχωρήσαμε!
Η Γαληνή έπεσε!
Ήταν η αποφράδα μας ημέρα!
Μετά από ώρες διαπιστώσαμε ότι από τους στρατιώτες και πολίτες, που ήσαν μαζί μας στο στρατόπεδο και τα φυλάκια μας, όπως ο αείμνηστος θείος μου Κωνστάντινος Βιολάρης (που ήταν μαζί μας με το κυνηγετικό του και μια κουβέρτα), είχαμε έναν τραυματία ονόματι Καϊσή, τον οποίο συνάντησα μετά από ένα χρόνο περίπου στο λιμάνι της Λεμεσού ως εργαζόμενο.
Άλλες απώλειες από όσους έμεναν στο στρατόπεδο δεν είχαμε.
Και πάλι την βγάλαμε καθαρή!
Στις 11.00 της 04 Σεπτεμβρίου ανεζήτησα με κιάλια από μακριά τον ανδριάντα του Ήρωα Χαριλάου Μιχαήλ, δεν βρισκόταν στη θέση του…
Μετά από καιρό πληροφορηθήκαμε για τον χαμό των αγνοουμένων που έμεναν (με δική τους απόφαση) μέσα στο χωριό.


ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ    ΓΑΛΗΝΗΣ
ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ
ΗΛΙΚΙΑ
Ιωάννου Χαρίτων του Ιωάννη
1904
70
Καλαϊτζή Γιαννής του Γεωργίου
1906
68
Λοΐζου Ζήνων του Λοΐζου
1917
57
Λόντου Νικόλαoς του Ιωάννη
1900
74
Σωκράτους Ιωάννης του Σωκράτους
1925
49


Σημειώνω ότι οι αγνοούμενοι της Γαληνής αρνούντο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, παρά τις προσπάθειες όλων μας να τους πείσουμε για τους κινδύνους.
Ήταν η τελευταία μάχη του 1974, ο πόλεμος έληξε, η Γαληνή ερήμωσε και σήμερα υπάρχει μόνον σαν οικοδομικό λείψανο για να δηλώνει σιωπηρά στον κόσμο το πως: «οι αδύναμοι αναλώνονται, χωρίς την θέληση τους, για τα συμφέροντα των δυνατών» !

Λο ΐ ζος Στεφάνου του Κωνσταντίνου


===============================


Η Γαληνή στην Βικιπαίδεια

    Κάναμε προσπάθεια να δημιουργήσουμε το λήμμα "Γαληνή" στην Βικιπαίδεια (ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια του Διαδικτύου). Ξεκινήσαμε με το λήμμα "Γαληνή" και οι αρμόδιοι της Βικιπαίδειας το άλλαξαν σε "Γαληνή Λευκωσίας" για να μην συγχέεται με άλλα παρόμοια. Προς το παρόν, το λήμμα φιλοξενείται και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει πρόβλημα συμβατότητας με τους κανόνες της Βικιπαίδειας και το δημοσίευμα μας θα παραμείνει εκεί. Έτσι ο καθένας θα μπορεί να ανατρέχει εκεί, για την απόκτηση εγκυκλοπαιδικών γνώσεων, για το χωριό μας, ιδίως οι νεώτεροι (μαθητές, φοιτητές, ερευνητές). Αν πετύχουμε την διατήρηση του, τότε στο μέλλον θα προσπαθήσουμε να το εμπλουτίσουμε με περισσότερα στοιχεία.

Ο σύνδεσμος για την Γαληνή είναι : =>   Η Γαληνή στην Βικιπαίδεια .
Διαφορετικά, αφού μπήτε στην Βικιπαίδεια, αναζητήστε : =>  Γαληνή Λευκωσίας)

===============================


Η Γαληνή σήμερα είναι
ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΗ και ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ

Στη φωτογραφία φαίνεται η γειτονιά του Λαονίτη


< ================= >

Ο συντάκτης της σελίδας είχε το θλιβερό προνόμιο να δώσει τη μάχη της Γαληνής και να αποχωρήσει τελευταίος από την γραμμή αντιπαράθεσης, την 4η Σεπτεμβρίου 1974, στις 3 τα ξημερώματα, οπότε και έληξαν οι εχθροπραξίες.


 ===============================


ΤΟΤΕ που η ΓΑΛΗΝΗ ΗΤΑΝ ΚΕΦΑΛΟΧΩΡΙ


 Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΠΑΣ (τότε κοινοτάρχης)
ΣΗΚΩΝΕΙ ΓΛΥΠΤΟ που βρέθηκε στους ΣΟΛΟΥΣ
Η φωτογραφία είναι ΤΕΚΜΗΡΙΟ !
      Είναι άραγε αυτό το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ των ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ μας στο ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ της ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ; ή μήπως το πήραν οι ΑΓΓΛΟΙ φεύγοντας, κατά τις γνωστές συνήθειές τους; Νομίζουμε ότι μια απάντηση των ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ θα ήταν χρησιμη.ΣΤΕΦΑΝΟΣ και ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΝΝΑΠΑ
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ από ΕΠΙΣΚΕΨΗ του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ
ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ στην ΓΑΛΗΝΗ< ================= >Η ΘΕΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ (α)


Η ΘΕΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗ (β)

Το ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ αυτό ΒΡΕΘΗΚΕ στο ΑΡΧΑΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ των ΣΟΛΩΝ


< ================= >


        Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ αυτή ΑΦΙΕΡΟΥΤΑΙ στην UNESCO και στις ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, που ΤΑΧΘΗΚΑΝ να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ τον ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!

        ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ στο ΘΡΥΛΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ του Ο.Η.Ε. για την ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ του για την ΔΙΚΑΙΗ και ΒΙΩΣΙΜΗ ΕΠΙΛΥΣΗ του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.


< ================= >


       Τα ΜΝΗΜΕΙΑ, η ΓΑΛΗΝΗ και η ΠΕΔΙΑΔΑ των ΣΟΛΩΝ καθώς και ΑΜΕΤΡΗΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ,  ΚΑΤΕΧΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ από το 1974, από τον ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ, ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ, ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ, με ΝΑΤΟΪΚΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ και ΥΠΟΓΡΑΦΗ.


    Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ, ΦΑΙΝΕΤΑΙ, ο ΠΙΣΤΟΣ και ΦΙΛΟΤΙΜΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ (???)  των ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ, των ΒΡΕΤΤΑΝΩΝ και των ΑΛΛΩΝ ΝΑΤΟΪΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝγι' αυτό και ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ να ΚΑΡΠΟΥΤΑΙ τα ΛΑΦΥΡΑ και την ΛΕΙΑ των ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΩΝ της ΠΡΑΞΕΩΝ. 


< ================= >


1. Το ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ των ΣΟΛΩΝ
(στο ΑΡΧΑΙΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ των ΣΟΛΩΝ)


2.  ΑΙΠΕΙΑ
Το ΑΝΑΚΤΟΡΟ του ΒΑΣΙΛΙΑ ΦΙΛΟΚΥΠΡΟΥ


3.  Η ΠΕΔΙΑΔΑ των ΣΟΛΩΝ===============================

Ιστότοποι που σχετίζονται με την Γαληνή===============================